Pri príprave tepelne neupravenej stravy logicky koláčiky nepečieme - poradiť si inak vieme.
Ako vyzerali naše veľkonočné nepečené zákusky?
Ak by ste radi vnímali aj ich chuť, nech sa páči, tu sú recepty:
Orieškovo-čokoládové rezy
Potrebujeme:
•2 šálky vlašských orechov
•3/4 šálky kakaa
•1,5 šálky sušených fíg (alebo datlí)
Postup:
Figy na pol hodiny namočíme do vody a potom ich spolu s orechmi pomelieme na mlynčeku (ja na to používam mlynček na mäso - možno však použiť aj elektrický kávový mlynček, poprípade výkonný mixér alebo robot, ktoré vypracujú jemnejšie cesto). Do cesta pridáme kakao (dostať kúpiť aj tepelne neupravené v zdravej výžive) a rukami dobre premiešame. Vzniknutú hmotu vtlačíme do formy vyloženej papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou, aby sa cesto neprilepilo. Dáme stuhnúť do chladničky.
Citrónový krém (voliteľné)
•hrsť makadamových alebo kešu orechov
•citrónová šťava z 2-3 citrónov
•sirup z agáve
Všetko spolu umixujeme na hladký krém alebo penu a koláč ozdobíme. Môžeme ozdobiť aj vlašským orieškom alebo mandľou.
Kokosové sušienky
Potrebujeme:
•pol šálky mandlí
•3/4 šálky strúhaného kokosu
•3-4 lyžice kokosového oleja (roztopeného)
•2 lyžice medu alebo agáve sirupu
Postup:
Mandle pomelieme a premiešame s kokosom. Roztopíme 3-4 lyžice kokosového oleja a spolu so sladidlom vmiešame do mandlí s kokosom a vypracujeme rukami cesto (ak máme vanilku, môžeme ju tiež pridať do cesta). Vyformujeme guličky, ktoré prstami stlačíme do tvaru keksíkov. Môžeme ponechať aj v tvare guličiek. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou a necháme stuhnúť v chladničke. Pri formovaní cesta sa môžete nazdávať, že to nebude držať pokope, avšak kokosový olej v chladničke stuhne a keksíky budú pevné.
Upozornenie: veľmi rýchlo miznú z chladničky!
Čokoládový koláč
Cesto:
•1,5 šálky orechov (použili sme vlašské)
•pol šálky strúhaného kokosu
•10 datlí
Postup:
Datle na pol hodiny namočíme a potom všetky suroviny pomelieme na mlynčeku na mäso alebo iným spôsobom (viď hore recept orieškovo-čokoládové rezy). Vytvarujeme hutné lepkavé cesto. Potom cesto vtlačíme na plech vyložený papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou.
Plnka:
•10 datlí alebo iné sladidlo (agáve, med)
•1 veľké alebo 2 menšie zrelé avokáda
•6 pol. lyžíc kakaa
•trochu vody
Postup:
Všetky suroviny (datle vopred namočené) spolu dohladka rozmixujeme na jemný krém a natrieme na cesto. Vodu pridávame veľmi opatrne iba vtedy, ak hmotu nejde dobre rozmixovať. Potom dáme stuhnúť do chladničky.
Čo by ste mali vedieť o „živých" koláčikoch predtým, ako sa do nich z chuti pustíte?
Sú veľmi ťažké na trávenie. Cesto je často tvorené orechmi=veľa tuku. Pochopíte to, ak ich zjete viac. Aj ja som prvýkrát neodolala a zjedla som také množstvá, na ktoré som bola zvyknutá pri klasických koláčoch. Odpoveď žalúdka na seba nenechala dlho čakať. Menej je niekedy viac.
Tento koláč môžete mať ako základ trebárs na raňajky a hladu sa báť nemusíte. Zasýti na dlhú dobu práve kvôli spomínanému vysokému obsahu tuku. Odporúčam ich však robiť a konzumovať ozaj len slávnostne, keďže pre trávenie predstavujú pomerne zložitú kombináciu rôznych surovín. A koniec koncov, nie je to najlacnejšia záležitosť.
Ale občas to stojí za hriech:)