reklama

Recepty zo stretnutia v Kálnici

V nadväznosti na reportážny článok zo stretnutia priaznivcov živej stravy v Kálnici, rada by som sa s vami prostredníctvom tohto blogu podelila o recepty jedál z tejto akcie. Každej fotografii prislúchajú recepty, ktoré sú vložené pod ňou. Verím, že sa necháte inšpirovať a sami niečo nové vyskúšate :-) Dobrú chuť!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Mrkvové špagety - ražno-slnečnicová pomazánka-karfiol-placky s chrenom
Mrkvové špagety - ražno-slnečnicová pomazánka-karfiol-placky s chrenom 

cibuľa+ľadový šalát

Karfiolový šalát

  • karfiol

  • paprika

  • petržlenová vňať

  • kurkuma

  • umeocot

  • olej lisovaný za studena

  • šťava z citróna

Karfiol nastrúhame najemno na malých slzách alebo ho rozmixujeme, papriku nakrájame nadrobno. Pridáme olej, nasekanú vňať, korenie, citrón a trochu umeoctu. Vďaka kurkume chytí šalát príjemnú žltú farbu.

Pomazánka z raže a slnečnice (recept na 2-3 porcie)

  • 150g lúpanej slnečnice

  • 200g raže

  • 2 cibue

  • 3 strúčiky cesnaku

  • olej lisovaný za studena

  • morská soľ

  • majoránka

  • drvená rasca

Slnečnicu a raž namočíme na 24 hodín. Vodu medzitým dvakrát vymeníme. Potom ju zlejeme a slnečnicu (šupky zo slnečnice odstránime premiešaním medzi dlaňou, šupky vyplávu na povrch hladiny) a raž pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cibuľou a cesnakom. Vzniknutú hmotu dochutíme korením a olejom a dobre premiešame.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mrkvové špagety

  • mrkva

  • pór

  • olej lisovaný za studena

  • štipka čiernej soli

Na špiralizéri z mrkvy vytvoríme špagety. Pór nakrájame nadrobno, dochutíme a premiešame.

Špaldové placky + chren

  • špalda

  • majoránka

  • drvená rasca

  • olej lisovaný zastudena

  • cesnak

  • morská soľ

Špaldu namočíme na 24 hodín. Vodu medzitým dvakrát vymeníme. Potom ju pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cesnakom. Okoreníme, pridáme olej a dobre premiešame. V dlaniach tvarujeme placky, ktoré v sušičke sušíme na 42 stupňov. Sušíme asi 10 hodín.

Chrenová nátierka

  • chren

  • citrón

  • umeocot

Chren nastrúhame alebo nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme s trochou vody. Pridáme citrón a trochu umeoctu. Uskladníme v chladničke. Vydrží pár dní.

Obrázok blogu

Jablko+cesnak+šalát+banán

Pohánková kaša (recept pre 2-3 osoby)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • 250g pohánky

  • banán

  • jablko

  • škorica

  • med

Pohánku pomelieme na múku. Premiešame ju so škoricou. Nastrúhame 2-3 jablká, 2 banány a môžeme pridať trochu medu. Ak je potrebné, pridáme trochu vody a vymiešame na kašu.

Jablko+cvikla+med

Jablko a cviklu nastrúhame. Pridáme med a premiešame.

Obrázok blogu

cibuľa+ ľadový šalát

Zemiakový šalát

  • zemiaky

  • cibuľa

  • olej lisovaný za studena

  • morská soľ

  • kurkuma

  • majoránka

Zemiaky nastrúhame na jemne plátky. Cibuľu nakrájame na pásiky a pridáme do zemiakov. Pridáme olej a korenie a dobre premiešame. Môžeme dochutiť aj morskou soľou, zemiaky tak pustia šťavu.

Kapustový šalát s cviklou

  • biela hlávková kapusta

  • cvikla

  • tekvicový olej lisovaný za studena

  • cibuľa

  • umeocot

  • citrón

Kapustu a cviklu nastrúhame na hrubých slzách. Cvikly dáme len toľko, aby zafarbila kapustu. Cibuľu nakrájame nadrobno. Dochutíme a dobre premiešame. S umeoctom zaobchádzame opatrne, pretože je veľmi slaný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ovsené vločky so sušenými paradajkami

  • ovos

  • sušené paradajky

  • cibuľa

  • petržlenová vňať

  • olivový olej lisovaný za studena

  • talianske korenie na pizzu

Ovos namočíme na 12-24 hodín. Počas tejto doby 2-3 krát vymeníme vodu. Pred prípravou znova prepláchneme a necháme odkvapkať na sitku alebo vysušíme na utierke. Na výrobu vločiek nám poslúži vločkovač alebo mlynček na cestoviny. Ak nemáme vločkovač, vysypeme ovos na dosku a valčekom na cesto ho pogúľame. Ovos popraská - urobia sa "vločky". Poprípade, ak máme dobré zuby, nemusíme robiť žiadne vločky :-)

Sušené paradajky vopred namočíme do vody aspoň na hodinu. Nadrobno ich nakrájame spolu s cibuľou a petržlenovou vňaťou. Pridáme korenie a olej a dobre premiešame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

jablko+cesnak+hlávkový šalát

slivky+hrozno+banán

Makové rezance

  • mak

  • jablko

Mak pomelieme na makovom mlynčeku. Jablko nastrúhame na hrubých slzách. Premiešame.

Ražná kaša (recept na jednu osobu)

  • 100g raže (žito)

  • jablko

  • petržlen

  • škorica

  • citrón

  • med

Raž namočíme na 24 hodín. Vodu počas tejto doby vymieňame. Vyrobíme vločky (viď recept na ovsené vločky vyššie). Jablko nastrúhame. Petržlen nakrájame nadrobno. Pridáme škoricu, med, citrón. Dobre premiešame.

Eva Oriňáková

Eva Oriňáková

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

2v1: Dieťa (S)tvoriteľa a tvorca Zoznam autorových rubrík:  Živá stravaReceptySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu