cibuľa+ľadový šalát
Karfiolový šalát
karfiol
paprika
petržlenová vňať
kurkuma
umeocot
olej lisovaný za studena
šťava z citróna
Karfiol nastrúhame najemno na malých slzách alebo ho rozmixujeme, papriku nakrájame nadrobno. Pridáme olej, nasekanú vňať, korenie, citrón a trochu umeoctu. Vďaka kurkume chytí šalát príjemnú žltú farbu.
Pomazánka z raže a slnečnice (recept na 2-3 porcie)
150g lúpanej slnečnice
200g raže
2 cibue
3 strúčiky cesnaku
olej lisovaný za studena
morská soľ
majoránka
drvená rasca
Slnečnicu a raž namočíme na 24 hodín. Vodu medzitým dvakrát vymeníme. Potom ju zlejeme a slnečnicu (šupky zo slnečnice odstránime premiešaním medzi dlaňou, šupky vyplávu na povrch hladiny) a raž pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cibuľou a cesnakom. Vzniknutú hmotu dochutíme korením a olejom a dobre premiešame.
Mrkvové špagety
mrkva
pór
olej lisovaný za studena
štipka čiernej soli
Na špiralizéri z mrkvy vytvoríme špagety. Pór nakrájame nadrobno, dochutíme a premiešame.
Špaldové placky + chren
špalda
majoránka
drvená rasca
olej lisovaný zastudena
cesnak
morská soľ
Špaldu namočíme na 24 hodín. Vodu medzitým dvakrát vymeníme. Potom ju pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cesnakom. Okoreníme, pridáme olej a dobre premiešame. V dlaniach tvarujeme placky, ktoré v sušičke sušíme na 42 stupňov. Sušíme asi 10 hodín.
Chrenová nátierka
chren
citrón
umeocot
Chren nastrúhame alebo nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme s trochou vody. Pridáme citrón a trochu umeoctu. Uskladníme v chladničke. Vydrží pár dní.
Jablko+cesnak+šalát+banán
Pohánková kaša (recept pre 2-3 osoby)
250g pohánky
banán
jablko
škorica
med
Pohánku pomelieme na múku. Premiešame ju so škoricou. Nastrúhame 2-3 jablká, 2 banány a môžeme pridať trochu medu. Ak je potrebné, pridáme trochu vody a vymiešame na kašu.
Jablko+cvikla+med
Jablko a cviklu nastrúhame. Pridáme med a premiešame.
cibuľa+ ľadový šalát
Zemiakový šalát
zemiaky
cibuľa
olej lisovaný za studena
morská soľ
kurkuma
majoránka
Zemiaky nastrúhame na jemne plátky. Cibuľu nakrájame na pásiky a pridáme do zemiakov. Pridáme olej a korenie a dobre premiešame. Môžeme dochutiť aj morskou soľou, zemiaky tak pustia šťavu.
Kapustový šalát s cviklou
biela hlávková kapusta
cvikla
tekvicový olej lisovaný za studena
cibuľa
umeocot
citrón
Kapustu a cviklu nastrúhame na hrubých slzách. Cvikly dáme len toľko, aby zafarbila kapustu. Cibuľu nakrájame nadrobno. Dochutíme a dobre premiešame. S umeoctom zaobchádzame opatrne, pretože je veľmi slaný.
Ovsené vločky so sušenými paradajkami
ovos
sušené paradajky
cibuľa
petržlenová vňať
olivový olej lisovaný za studena
talianske korenie na pizzu
Ovos namočíme na 12-24 hodín. Počas tejto doby 2-3 krát vymeníme vodu. Pred prípravou znova prepláchneme a necháme odkvapkať na sitku alebo vysušíme na utierke. Na výrobu vločiek nám poslúži vločkovač alebo mlynček na cestoviny. Ak nemáme vločkovač, vysypeme ovos na dosku a valčekom na cesto ho pogúľame. Ovos popraská - urobia sa "vločky". Poprípade, ak máme dobré zuby, nemusíme robiť žiadne vločky :-)
Sušené paradajky vopred namočíme do vody aspoň na hodinu. Nadrobno ich nakrájame spolu s cibuľou a petržlenovou vňaťou. Pridáme korenie a olej a dobre premiešame.
jablko+cesnak+hlávkový šalát
slivky+hrozno+banán
Makové rezance
mak
jablko
Mak pomelieme na makovom mlynčeku. Jablko nastrúhame na hrubých slzách. Premiešame.
Ražná kaša (recept na jednu osobu)
100g raže (žito)
jablko
petržlen
škorica
citrón
med
Raž namočíme na 24 hodín. Vodu počas tejto doby vymieňame. Vyrobíme vločky (viď recept na ovsené vločky vyššie). Jablko nastrúhame. Petržlen nakrájame nadrobno. Pridáme škoricu, med, citrón. Dobre premiešame.