Urobiť si marhuľové dni znamená jesť marhule dovtedy, až kým vám budú vyliezať ušami.
Občas ma zamrzí, keď vidím, ako si ľudia ani neuvedomujú, že majú pod nosom stravu na niekoľko týždňov. Začiatkom jari to boli napríklad čerešne. Väčšina stromov v záhradkárskej oblasti ostávala nedotknutých. Čerešne sa červenali a nikto si ich krásu nevážil. Miesto toho, aby sa ľudia najedli do sýtosti, idú radšej do obchodu a míňajú peniaze na iné, priemyselne spracované jedlo, za ktorým je mnoho ďalších problémov (plytvanie, znečistenie, utrpenie, choroby...). Alebo si v lepšom prípade kúpia exotické ovocie dovezené cez pol planéty.
Prečo však radšej neprijať s vďačnosťou dary toho, čo nám príroda v danom období ponúka? Každé ovocie má svoje obdobie zretia. Vtedy nám dokáže ponúknuť to najlepšie zo seba. Vtedy má pre naše telo najväčší význam. U spomínaných čerešní je to napríklad čistiaci účinok , potrebný po období zimy.
Každé ovocie je dokonalé také, aké je - rovno zo stromu. Zaváraním či iným spracovaním ho určite nevylepšíme. Samozrejme, že ak budete mať prebytok nejakého ovocia, tak si niečo na zimu zavarte alebo si urobte lekvár, džem. Nemám nič proti tomu. Skúste sa však týmto ovocím najskôr dosýta najesť vtedy, keď má svoje obdobie. Dajte bokom vaše zaužívané jedálničky - najbližšie dni sa pečiva a iných vecí, na ktoré ste boli zvyknutí, nebudete musieť ani len dotknúť. Vaším každodenným chlebom sa stane ovocie.
A ako teda také marhuľové dni vyzerajú? No jednoducho jete marhule od rána až dovtedy, kým vám chutí. Verte mi, že ak nebudete jesť okrem toho nič iné, chutiť vám bude a dokážte toho zjesť dosť. A hlavne v takomto teple. Samozrejme, pridajte si k tomu v pokoji aj iné ovocie, ktoré v tomto období zreje (maliny, ríbezle, čučoriedky, skoré jabĺčka...). My máme takéto marhuľové hody už asi týždeň. Marhule tvoria našu stravu celé doobedie. No a keď sme už premarhuľovaní a dostaneme hlad, väčšinou po takých ovocných hodoch príde na chuť nejaké zeleninové jedlo.
Najjednoduchšie je jesť marhule také, aké sú.
Ak však potrebujete zasýtiť na dlhšiu dobu alebo vám to príde už monotónne, skúste si urobiť marhuľovú kašu. A tu je recept.
Pohánkovo-marhuľová kaša
Recept pre 3 osoby
Potrebujeme:
3-4 dcl pohánky (mechanicky lúpaná, svetlá)
marhule
Voliteľné:
med alebo agáve sirup
raw kakao
škorica
kardamón
mletý zázvor
Postup:
Pohánku namočíme do vody tak, aby bola hladina tesne nad pohánkou. Vodu tak nemusíme neskôr zlievať, pohánka ju všetku vypije. Používame mechanicky lúpanú svetlú pohánku (je sfarbená trochu do zelena). Tá hnedá je už tepelne spracovaná. V nutnom prípade postačí pohánku máčať pol hodiny, lepšie je však namočiť ju na pár hodín.
Vykôstkujeme si marhule. Ideálne je použiť "džemové" marhule, ktoré sú zrelé, mäkké a hlavne sladké. Množstvo záleží od vás - či to chcete mať viac marhuľové alebo viac pohánkové. My sme použili asi 20 väčších marhúľ.
Do mixéra vložíme samotnú pohánku a rozmixujeme ju na jemnú kašu. Potom pridáme marhule a mixujeme do hladka.
Samozrejme, že môžete mixovať naraz pohánku aj s marhuľami, pohánka sa však tak neumixuje úplne dohladka.
Skúste si oba spôsoby a uvidíte, ktorá verzia vám viac zachutí. Do tretice je možné kašu urobiť aj z čerstvo namletej pohánkovej múky. Do namletej múky pridáme rozmixované marhule a premiešame.
Kaša má sladkokyslú chuť, môžeme osladiť podľa potreby medom alebo sirupom z agáve. Pridáme kakao (karob) alebo iné korenie podľa chuti (zázvor, kardamón, škorica...).
Dobrú chuť :-)
Recept nájdete aj tu.