Recepty zo stretnutia v Kálnici

Autor: Eva Oriňáková | 12.11.2011 o 22:39 | (upravené 12.11.2011 o 22:44) Karma článku: 7,58 | Prečítané:  3193x

V nadväznosti na reportážny článok zo stretnutia priaznivcov živej stravy v Kálnici, rada by som sa s vami prostredníctvom tohto blogu podelila o recepty jedál z tejto akcie. Každej fotografii prislúchajú recepty, ktoré sú vložené pod ňou. Verím, že sa necháte inšpirovať a sami niečo nové vyskúšate :-) Dobrú chuť!

Mrkvové špagety - ražno-slnečnicová pomazánka-karfiol-placky s chrenom

cibuľa+ľadový šalát

Karfiolový šalát

  • karfiol
  • paprika
  • petržlenová vňať
  • kurkuma
  • umeocot
  • olej lisovaný za studena
  • šťava z citróna

Karfiol nastrúhame najemno na malých slzách alebo ho rozmixujeme, papriku nakrájame nadrobno. Pridáme olej, nasekanú vňať, korenie, citrón a trochu umeoctu. Vďaka kurkume chytí šalát príjemnú žltú farbu.

 

Pomazánka z raže a slnečnice (recept na 2-3 porcie)

  • 150g lúpanej slnečnice
  • 200g raže
  • 2 cibue
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olej lisovaný za studena
  • morská soľ
  • majoránka
  • drvená rasca

Slnečnicu a raž namočíme na 24 hodín. Vodu medzitým dvakrát vymeníme. Potom ju zlejeme a slnečnicu (šupky zo slnečnice odstránime premiešaním medzi dlaňou, šupky vyplávu na povrch hladiny) a raž pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cibuľou a cesnakom. Vzniknutú hmotu dochutíme korením a olejom a dobre premiešame.

 

Mrkvové špagety

  • mrkva
  • pór
  • olej lisovaný za studena
  • štipka čiernej soli

Na špiralizéri z mrkvy vytvoríme špagety. Pór nakrájame nadrobno, dochutíme a premiešame.

 

Špaldové placky + chren

  • špalda
  • majoránka
  • drvená rasca
  • olej lisovaný zastudena
  • cesnak
  • morská soľ

Špaldu namočíme na 24 hodín. Vodu medzitým dvakrát vymeníme. Potom ju pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cesnakom. Okoreníme, pridáme olej a dobre premiešame. V dlaniach tvarujeme placky, ktoré v sušičke sušíme na 42 stupňov. Sušíme asi 10 hodín.

 

Chrenová nátierka

  • chren
  • citrón
  • umeocot

Chren nastrúhame alebo nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme s trochou vody. Pridáme citrón a trochu umeoctu. Uskladníme v chladničke. Vydrží pár dní.

 

 

Jablko+cesnak+šalát+banán

Pohánková kaša (recept pre 2-3 osoby)

  • 250g pohánky
  • banán
  • jablko
  • škorica
  • med

Pohánku pomelieme na múku. Premiešame ju so škoricou. Nastrúhame 2-3 jablká, 2 banány a môžeme pridať trochu medu. Ak je potrebné, pridáme trochu vody a vymiešame na kašu.

 

Jablko+cvikla+med

Jablko a cviklu nastrúhame. Pridáme med a premiešame.

 

 

cibuľa+ ľadový šalát

Zemiakový šalát

  • zemiaky
  • cibuľa
  • olej lisovaný za studena
  • morská soľ
  • kurkuma
  • majoránka

Zemiaky nastrúhame na jemne plátky. Cibuľu nakrájame na pásiky a pridáme do zemiakov. Pridáme olej a korenie a dobre premiešame. Môžeme dochutiť aj morskou soľou, zemiaky tak pustia šťavu.

 

Kapustový šalát s cviklou

  • biela hlávková kapusta
  • cvikla
  • tekvicový olej lisovaný za studena
  • cibuľa
  • umeocot
  • citrón

Kapustu a cviklu nastrúhame na hrubých slzách. Cvikly dáme len toľko, aby zafarbila kapustu. Cibuľu nakrájame nadrobno. Dochutíme a dobre premiešame. S umeoctom zaobchádzame opatrne, pretože je veľmi slaný.

 

Ovsené vločky so sušenými paradajkami

  • ovos
  • sušené paradajky
  • cibuľa
  • petržlenová vňať
  • olivový olej lisovaný za studena
  • talianske korenie na pizzu

Ovos namočíme na 12-24 hodín. Počas tejto doby 2-3 krát vymeníme vodu. Pred prípravou znova prepláchneme a necháme odkvapkať na sitku alebo vysušíme na utierke. Na výrobu vločiek nám poslúži vločkovač alebo mlynček na cestoviny. Ak nemáme vločkovač, vysypeme ovos na dosku a valčekom na cesto ho pogúľame. Ovos popraská - urobia sa "vločky". Poprípade, ak máme dobré zuby, nemusíme robiť žiadne vločky :-)

Sušené paradajky vopred namočíme do vody aspoň na hodinu. Nadrobno ich nakrájame spolu s cibuľou a petržlenovou vňaťou. Pridáme korenie a olej a dobre premiešame.

 

 

jablko+cesnak+hlávkový šalát

slivky+hrozno+banán

 

Makové rezance

  • mak
  • jablko

Mak pomelieme na makovom mlynčeku. Jablko nastrúhame na hrubých slzách. Premiešame.

 

Ražná kaša (recept na jednu osobu)

  • 100g raže (žito)
  • jablko
  • petržlen
  • škorica
  • citrón
  • med

Raž namočíme na 24 hodín. Vodu počas tejto doby vymieňame. Vyrobíme vločky (viď recept na ovsené vločky vyššie). Jablko nastrúhame. Petržlen nakrájame nadrobno. Pridáme škoricu, med, citrón. Dobre premiešame.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Štátne IC vlaky začali opäť jazdiť. V čom sú iné?

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko sľubuje, že jej najrýchlejšie vlaky z Bratislavy do Košíc za štyri hodiny a 42 minút.

KOMENTÁRE

Smer je v jednoSmerke. Ako Mečiarov valec či kôl v plote

Fico sa k realite postavil chrbtom. Zahral sa na kôl v plote.

SVET

Útok pri istanbulskom štadióne neprežilo 38 ľudí

K útoku sa nikto neprihlásil, stopy majú ukazovať na Kurdskú robotnícku stranu.


Už ste čítali?