reklama

Ovos na dva spôsoby trochu inak

Pred pár dňami na blog pribudli recepty Anky Čunderlíkovej na ovsené vločky na dva spôsoby. V úvode by som jej chcela poďakovať za inšpiráciu k tomu, aby som aj ja prispela svoimi dvoma spôsobmi prípravy ovsa. Tentokrát však nebudeme variť :-)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (26)

Ovos pochádza zo Strednej Ázie a patrí medzi jedny z najmladších obilnín. Je najvýživnejší zo všetkých našich obilnín. Obsahuje najviac tukov, bielkovín, vitamínov skupiny B a nerastných látok. Obsahuje až 15% bielkovín, čím je hodnotnejším zdrojom bielkovín ako varené mäso, ktoré obsahuje už len 9% bielkovín. Neobsahuje lepok a využíva sa preto aj v bezlepkovej diéte. (Dodatočná úprava: názory na obsah lepku v ovse sa rôznia. Niektorí celiatici ho znášajú bezproblémovo, iným môže spôsobovať potiaže. Niektoré zdroje tvrdia, že ovos je bezlepkový, avšak často býva kontaminovaný inou lepkovou obilninou, čo môže u citlivých jedincov vyvolať reakciu. Taktiež môžu byť citliví na bielkovinu avenín, ktorú ovos obsahuje). Aj v surovom stave je veľmi ľahko stráviteľný a keďže ho tepelne neupravíme, uchováme v ňom všetky významné látky. Ovsené vločky, ktoré dostať kúpiť v obchode, prechádzajú horúcou parou. Nemôžu nám tak už dať to, čo nám dajú podomácky vyrobené vločky z tepelne nespracovaného ovsa. Ak dáme ovos klíčiť, doslova v ňom zobudíme život - enzýmy a znásobíme jeho pozitívne vlastnosti. Mnohí ľudia sa smejú, že ovos je vhodný akurát tak pre kone. Keď sa však pozriem na silu, ktorou tieto zvieratá disponujú, považujem za veľmi múdry krok zaradiť ovos do svojho jedálnička. Získame tak veľmi výživné a energeticky hodnotné jedlo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ovsené vločky na taliansky spôsob

  • 2 dcl nahého ovsu

  • cibuľa

  • paradajky

  • petržlenová vňať

  • talianske korenie na pizzu

  • olej lisovaný za studena (napr. olivový)


Ovos namočíme na 12-24 hodín. Počas tejto doby 2-3 krát vymeníme vodu. Pred prípravou znova prepláchneme a necháme odkvapkať na sitku alebo vysušíme na utierke. Je potrebné vysušiť ho preto, aby sa nám nelepil na vločkovač. Na výrobu vločiek nám poslúži vločkovač alebo mlynček na cestoviny. Ak nemáme vločkovač, vysypeme ovos na dosku a valčekom na cesto ho pogúľame. Ovos popraská - urobia sa "vločky". Poprípade, ak máme dobré zuby, nemusíme robiť žiadne vločky :-)

Do ovsenných vločiek pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, paradajky, petržlenovú vňať. Pridáme korenie a olej a premiešame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Zimnou variantou sú vločky so sušenými paradajkami. (Na obrázku sú ražné/žitné vločky)

Obrázok blogu

Ovsená kaša

  • ovsená múka

  • olej lisovaný za studena (podľa chuti - ja mám rada repkový)

  • paprika

  • strúčik cesnaku

  • majoránka

  • štipka morskej soli

  • voda


Ovsená kaša pripadá do úvahy ako "fast food", v prípade, že sme si nič vopred nenamočili. Stačí ovos pomlieť na mlynčeku na jemnú múku. Pridáme papriku pokrájanú na kocky, prelisovaný cesnak, majoránku, soľ a olej. Vodu pridávame podľa potreby. Korenie môžme zvoliť podľa vlastného výberu. Osvedčila sa mi aj kaša s olejom a kurkumou. Túto variantu ovsenej kaše volím viac-menej iba v núdzi. Obilniny je totiž lepšie namáčať, pretože sa tým odstraňujú inhibítory rastu v zrne, ktorými sa chráni pred poškodením. Tieto inhibítory môžu nepriaznivo pôsobiť na proces trávenia tým, že ho spomalia alebo zabránia vstrebaniu niektorých živín. Pre niekoho so silným trávením to však vôbec nemusí predstavovať problém.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



Dobrú chuť :-)

Eva Oriňáková

Eva Oriňáková

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

2v1: Dieťa (S)tvoriteľa a tvorca Zoznam autorových rubrík:  Živá stravaReceptySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu